04 października 2010

Pasta Fagioli

Uwielbiamy makarony i możemy je jeść w różnych postaciach.
Dziś przepis, który znalazł mój mąż w KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ RODZINY SOPRANO czyli makaron z fasolą.
Podam przepis taki jak widnieje w książce. Małżonek trochę go zmodyfikoował, bo dodał fasolę z puszki. Szybciej i prościej ;)


PASTA FAGIOLI
(dla 8 osób - według mnie dla 4 ;)) )

3/4 szklanki suchej białej fasoli (lub 2 i 1/4 szklanki fasoli z puszki)
łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki świeżych pokrojonych w kostkę pomidorów (bez nasion i skórki)
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki wody
szczypta mielonej czerwonej papryki
sól
250 g makaronu spaghetti

Suchą fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do lodówki na 4 godziny (ale najlepiej na całą noc). Ziarna muszą być cały czas przykryte wodą. Odlewamy napęczniałą fasolę i zalewamy świeżą wodą (1,5 cm powyżej powierzchni). Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy pod przykryciem, aż fasola będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dolewamy wody.
Do dużego rondla wlewamy oliwę i przesmażamy pokrojony w kostkę seler i rozgnieciony czosnek. Przyrumieniony czosnek wyrzucamy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, paprykę oraz sól. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Do sosu przekładamy fasolę razem z wodą w której się gotowała (lub odzcedzoną fasolę z puszki). Doprowadzamy sos do wrzenia, dużą część fasoli rozgniatamy łyżką. Dorzucamy makaron i gotujemy al dente. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, potem podajemy.

Powiem, że pyszna jest ta potrawa :))

SMACZNEGO :)


3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)