01 października 2012

Babko chcecie babki ? :) Babka z białek

Nauczyłam się zbierać  białka do kubeczka i zamrażać. I powiem Wam, że bardzo czekam, aż mi się zbierze ich już dosyć sporo, bo lubię piec ciacha z samymi białkami.
Generalnie moim i mojego męża ulubionym jest ciasto szklankowe, bardzo lubimy jak między zębami słychać mak :). No ale dziecko tak nie bardzo za nim przepada.
Ostatnio zabierałam się za rozmrażanie zamrażarki i znalazłam białka. Przeszukałam szafki, niestety maku nie ma. Zrobiłam rundkę po okolicznych sklepach - maku nie ma , a podobno teraz już wszystko jest w sklepach. Nie miałam ochoty wędrować po marketach, więc wyszukałam w necie przepis na samą babkę z białek. Mojemu dziecku bardzo smakowało, mimo, że przychodziła i mówiła : "Mamuś ukroisz mi jeszcze trochę tej kluchy " :) Hm... 


BABKA Z BIAŁEK
(źródło: XXX)

400g mąki tortowej
7-8 białek
1 szklanka cukru
200 g stopionego masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
otarta skórka z cytryny
sok z 1 cytryny

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok. Dobrze połączyć składniki. Przelać do foremki z kominem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 60 minut w temperaturze180 stopni . Piec do suchego patyczka.

SMACZNEGO :)





22 komentarze:

  1. Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babka. Aż chce się skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba! Dawno nie jadłam.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystnie białek, które nagromadziłam po pieczeniu tart:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. to się nazywa babka idealna!:) cudna

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna babeczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mam sposób jak spożytkować nadmiar białek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciocia polly4.10.12

    Oj ja też długo się uczyłam zbierać białka i mrozić :) Co prawda żółtka już dawno oczyszczono z zarzutów jakoby miały podwyższać cholesterol, ale tej myśli z podświadomości ciężko się pozbyć, dlatego ideałem są dla mnie białkowe wypieki, ale na oleju rzepakowym, nie na maśle (olej cholesterol obniża, w przeciwieństwie do masła właśnie) - myślisz, że dałoby się tu zastosować taki zamiennik? Baba prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ha! Mysle, ze tak tylko nie wiem w jakiej ilosci. Trzeba popróbowac. Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10.11.13

      Ja dałam 3/4 szklanki oleju rzepakowego. Wyszło wilgotne :)

      Usuń
  11. wow, ale wspaniała:) wygląda naprawdę bosko:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielka ta baba .Wielka i piękna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)