U mnie niestety tak jest. Brrr. Niestety nie lubię takiej pory. Jestem ciepło wiosenną kobietą, a nie ponuro deszczowo listopadową :).
Taka pogoda ... I zachciało mi się ryżu, ale takiego jaki robiła moja Mama. Pysznego zapiekanego z musem jabłkowym. Zapiekany w brytfance, którą potem trzeba było moczyć, bo się ryż tak pięknie zapiekał. Ten smak, zapach kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiałam go i mogłabym pochłonąć do mnóstwo.
I ten ryż tak mi się zamarzył. Musu nie mialam, ale miałam jabluszka.
A jakiś czas wcześniej napisała do mnie Pani z firmy SyS, która zapytała czy będę chętna przetestować ich produkty. Hm... Zapytałam , a co jeżeli nie będę zadowolona, nie lubię wciskać z uśmiechem ludziom kota w worku. No i po kilku dniach otrzymałam paczuszkę. Pierwsze co zrobiłam to przeczytałam skład produktów i faktycznie same naturalne produkty. Nie natrafiłam na e.... :-).
Między innymi otrzymałam RYŻ Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI. Wiedziałam, że pójdzie na pierwszy ogień. W składzie mamy: ryż, jabłko i rodzynki. Jeżeli jesteście zainteresowani innymi produktami zerknijcie tutaj: klik, a ja na bieżąco będę Was informować jakie wrażenie robią na mnie inne produkty. Ryż jest na wielką 5 :).
A kiedy robiłam to danie zadzwoniła do mnie Teściowa :), narobiłam jej takiego smaka, że sama się wzięła za ryż z jabłkami :). Proste danie , a daje tyle radości.
RYŻ Z JABŁKAMI ZAPIEKANY
opakowanie ryżu z jabłkami i rodzynkami - firma SyS (2 torebki się w opakowaniu znajdują)
250 ml wody
masło do wysmarowania formy i trochę na górę
1 - 2 jabłka
cukier
cynamon
Ryż ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Formę natrzeć masłem i przełożyć do niej ugotowany ryż. Jabłka obrać i pokroić w talarki , ułożyć na ryżu. Posypać cukrem, cynamonem i nałozyć wedlug uznania na górę trochę masła (delikatnie rozmarować).
Zapiekać w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
SMACZNEGO :)
jak ja dawno takiego ryzu nie jadłam:) uwielbiam
OdpowiedzUsuńtakiego ryżu z jabłkami jeszcze nie jadłam, na pewno wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńtrzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSłodkie dzieciństwo .Moja Mama dodawała jeszcze śmietankę .Oj - jakie to było pyszne
UsuńNarobiłaś mi smaka
Antenko: miałam własnie podobnie :) i dlatego w koncu zrobiłam.
OdpowiedzUsuńBajkowa Kuchnio: skoro nigdy nie jadlaś zapiekanego ryżu z jabłkami to koniecznie zrób.
Anula: koniecznie :)
Lutka40: ze śmietanką nie znam, wypróbuję. Tylko tą śmietankę dodawała po zapieczeniu?
Pozdrawiam ciepło :)