Po pierwsze dlatego, że lubię :).
Po drugie i trzecie dlatego, że to pomysł na szybkie i dobre danie.
I generalnie jak się włoży do garnka składniki to danie samo się robi.
Kiedyś jak był gulasz to obowiązkowo była kasza - czasami gryczana, czasami jęczmienna.
Ale teraz jak zapytam - co ugotować do gulaszu? słyszę głośne MAKARON!!
I tak właśnie u nas jest, makaron zwycięża.
A u Was? Z czym jadacie gulasz?
GULASZ
800 g łopatki, albo karczku
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
ziele angielskie - 4-5 kulek
listki laurowe - 2
puszka groszku konserwowego
Mięso pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Mięso posolić, popieprzyć i obsypać papryką słodką, a ostrą według uznania.
Na rozgrzany olej wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony.
Cebulę posiekać w piórka, dodać do garnka, wrzucić ziele angielskie i listki laurowe.
Kiedy mięso będzie już obsmażone, podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania kiedy mięso jest już miękkie, dodać groszek. Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :)
u nas nigdy gulaszu nie je się z makaronem;)nigdy o tym nawet nie pomyślałam;) hihihi uwielbiam z kaszą jęczmienną lub ziemniaczkami:D muszę spróbować podać w twojej wersji:)
OdpowiedzUsuń:) SPRÓBUJ :))
UsuńA ja nie robię w ogóle gulaszu hehe;D.
OdpowiedzUsuńOstatnio jaki jadłam to w Zakopanem w pysznym placku po zbójnicku. Uwielbiam:)
No coś Ty ?? Nie robisz?? :)
Usuń