27 września 2012

Francuski chleb

Ostatnio do wielu z nas dotarły paczki z automatami do chleba :). Wszystko to za sprawą akcji jaką zorganziowali Irena i Andrzej razem z Zakładami Tłuszczowymi Kruszwica. Kiedy dowiedzialam się, że jestem jedną z osób , które dostaną automat do chleba bardzo się ucieszyłam :D.
Nie trzeba było dlugo czekać , żebym wypróbowała ten prezent.
Przepis znalazłam o tutaj :) i serdecznie zapraszam do wypróbowania. Tylko 2 minuty pracy i czeka nas pyszny , pachnący, domowy chleb!
Od razu zaznaczam , najlepiej jeszcze przed pieczeniem wyjąć mieszadelka, wtedy w chlebie nie bedzie dziury po nich.



FRANCUSKI CHLEB Z AUTOMATU

400 g mąki pszennej
220 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżka cukru
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżki ziół prowansalskich

W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy  program pieczenia - normalny, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb.

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. apetyczny chlebuś:) ciężko uwierzyć, że tak mało czasu trzeba żeby upiec taki bochenek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana tylko wrzucasz do maszyny i tyle :)

      Usuń
  2. Chlebek wygląda przepysznie! :)
    Maszyny do pieczenia nie mam, piekłam bez maszyny chlebki,ale ostatnio nie mam weny na pieczywko. To sobie popatrzę u Ciebie.:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrz :) może i wena wróci :) Ściskam.

      Usuń
  3. Chlebek wygląda super :))

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój wygląda tak ładnie, wyrośniety, złoty kolor. Ja 2 razy już robiłam chleb w tym wypiekaczu i wyszedł taki płaski. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj i daj znać jak wyszło :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)