23 lipca 2012

Tort czekoladowy z masą karmelową

Kiedy Wasz ukochany mężczyzna kończy okrągłe urodziny :) co robicie?
Ja między innymi postanowiłam upiec TORT. Ale właśnie taki pisany z dużej litery. Pytałam Majanki i poradziłam mi bardzo fajny tort, ale jednoczesnie znalazłam u Joanny coś idealnego.
Mój mąż uwielbia prawdziwe czekolady, im więcej tych procentów, tym lepiej. Ale ile razy z rzędu można na urodziny przygotowywać torta caprese. Takie urodziny zobowiązują :).
Powiem Wam tylko, że własnie ten tort jest idealny. Ja nie przepadam za takimi gorzkimi czekoladami, ale ten dodatek bardzo słodkiego kremu cudownie łagodzi wytrwaność tego tortu.
Ciasto jest ciężkie, mokre i intensywnie czekoladowe. I pyszny karmelowy krem.
Joannie bardzo dziękuję za porady :-). Przepis podaję dokładnie tak jak ma na stronie. Trzymajcie się jej wskazówek i napewno Wam się uda go zrobić.



TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ KARMELOWĄ

Ciasto:
360g mąki pszennej
300g cukru
180g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4g soli
120ml oleju
380ml maślanki
380ml zaparzonej kawy
4 jajka, temperatura pokojowa
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa karmelowa:
600g masła
8 białek
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
100g cukru
1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:
200g czekolady gorzkiej, kakao, biała czekolada


Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.

1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można go docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.

Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 10min). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zważona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.

Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania. Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku usypałam 40 z białej czekolady. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy rozpuścić w kąpieli wodnej 200g czekolady, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia (lub jakiejś folii) trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć papier.





SMACZNEGO :)











13 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego dla Męża :) Samych pociech z takiej zony ;)
    Ja te swoje "okrągłe" urodziny obchodzę we wrześniu i już szukam tortu idealnego :)
    A Twoim się częstuję i podśpiewuję "Sto lat, Sto lat" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Męża :). I może warto się nad tym tortem zastanowic :) Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Cudowny tort kochana! Naprawdę boski.
    Wszystkiego najlepszego dla Męża! :)
    Pozdrowienia dla Was.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko bardzooooooooooo dziękuję :). Ściskam!

      Usuń
  3. Nie pogardziłabym takim tortem z ciemną czekoladą! Świetny! Pozdrowienia dla męża (ma dobry gust) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały tort.
    Najbardziej podobają mi się te boki z czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały tort robi wrażenie, ale we mnie szczególnie emocje wzbudził brzeg tortu zrobiony z czekolady. Jak w doskonałej cukierni, mistrzostwo! Cudnie!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad tymi bokami jeszcze musze popracować, ale i tak się cieszę że wyszły :)) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Najlepszego dla Męża
    Torcik wspaniały ,a do tego ta masa karmelowa ,obłęd

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy1.9.12

    Caisto okazało się bardzo ciężkie, niestety nikomu nie smakowało, myślę że trzeba ulepszyć przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)