18 lipca 2012

Ciasto orkiszowe z malinami i truskawkami i migdałami . !

Kolejne ciasto z serii  "goście dzwonią, że zaraz będą na kawie".  Mam już tak, że zawsze lubię kogoś poczęstować jakimś domowym wypiekiem.
Miałam mąkę orkiszową, maliny, tuskawki...
Pogrzebałam w necie i u Smacznej Pyzy znalazłam ten oto przepis. Dorzuciłam od siebie migdały, cynamon i ciasto wyszło świetne.
Mogę dodać tylko tyle, że zastanawiałam się czy moje dziecko zje chociaż kawałek , a ona ... jadła jeden kawałek za drugim. To chyba znaczy, że naprawdę było dobre. Zniknęło w mgnieniu oka.


CIASTO ORKISZOWE Z MALINAMI I TRUSKAWKAMI

1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
5 żółtek
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek maślanki
owoce (u mnie maliny i truskawki)
płatki migdałów
cynamon

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę orkiszową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem.. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno po 1 jajku i dalej miksować.. Następnie dodać suche składniki. Zmiksować. Dodać maślankę i aromat, a na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Ułożyć na górze owoce, delikatnie posypać cynamonem, następnie posypać migdałami i piec ok 50 minut w temp. 170 st. C.



SMACZNEGO :)

17 komentarzy:

  1. ciasto poezja! po brzegi wypchane tym co lubię najbardziej!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno było dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mogę kawałek? Lubię takie ciasta . Z orkiszową mąką robiłam ostatnio drożdzówę, była super pyszna. Twoje ciacho z pewnością by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Etykietce z wartością energetyczną jak klikniesz na strzałkę to jest napisane ile w jednym słoiczku - 260g :D A wyszło mi ich 5 :) Co do przepisu to zazwyczaj dajemy wszystko na oko, ale wczoraj siadłam i postanowiłam wszystko przeliczyć i troszkę przepis został zmodyfikowany. Możesz dać sok z 2 cytryn i 200-300 g cukru.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładnie wygląda...;) i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. I zdrowe i pyszne .Super

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne ciasto! Podoba mi się użycie mąki orkiszowej, ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli się poznaję z mąką orkiszową i coraz bardziej mi sie to podoba :)

      Usuń
  8. uwieliaaaaam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mnie to cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie Ci wyszło to ciasto - więcej dodatków na pewno mu służy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)