24 marca 2012

Babka marmurkowa

Dawno, strasznie dawno temu bardzo dobra koleżanka pożyczyła mi książkę MAŁA SZKOŁA PIECZENIA. Ona miała nieczynny piekarnik, a mnie ta książka bardzo się podobała.
Jakiś czas temu B. się przeprowadziła i ma czynny piekarnik , dlatego musiałam książkę oddać :-). Ha! Nie trwało długo i musiałam koniecznie ją kupić.
Książeczka jest bardzo fajna.
Pierwszym ciastem które robiłam z niej to babka. Pyszna. I nie da się jej zepsuć :). Zawsze wychodzi. To nasza ulubiona babeczka ;).


BABKA MARMURKOWA

250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
400 g mąki
100 g skrobi ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,1 l mleka
20 g rumu
30 g kakao w proszku

W misce utrzeć masło na puszystą masę, dodając w trakcie ucierania po trochu cukier i cukier waniliowy.
Kolejno wbijać jajka do masy i dalej ucierać razem.
Wymieszać mąkę ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodawać po trochu do ucieranej masy.
Wlać rum, wymieszać wszystko razem.
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2/3 ciasta włożyć do drugiej miski, a pozostałą część wymieszać z kakao w proszku. Do formy wkładać ciasto jasne na przemian z ciemnym.
Piec 60 - 65 minut w temp. 180 st. C.
Po wyjęciu i ostudzeniu babki posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. klasyczne pyszne dobre ciasto !!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka marmurkowa, przepis nieśmiertelny i zawsze doskonały...nie znam ludzi, którzy by jej nie lubili :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie CI się upiekła. Na pewno jest pyszna. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie jest mieć taką przyjaciółkę, która ma ksiązki kulinarne do pożyczenia ...zwłaszcza jeśli tak fantastyczne przepisy w niej są:) cudowna babka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)