29 października 2010

Raz ... zraz :-)

To już trzecie spotkanie w akcji GOTUJEMY PO POLSKU, któremu patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl oraz Irena i Andrzej . Lubię tą akcję, dlatego tym chętniej przystępuję do niej.

Dziś zapraszam na zrazy wieprzowe. Najlepiej smakują z kaszą.


ZRAZY WIEPRZOWE

mięso wieprzowe (np. schab)
ogórek korniszon
boczek wędzony lub kiełbasa
cebula
musztarda
sól, pieprz
biały sznurek :-)

Mięso tłuczemy. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Ogórek , boczek i cebulę pokroić w kostkę. Mięso posmarować z jednej strony musztardą, nałożyć farsz. Zawinąć i obowiązać sznurkiem, żeby podczas pieczenia nic ze zraza nie uciekło.
Na patelni lub w garnku rozgrzać olej i smażyć roladę z każdej strony. Kiedy mięso będzie już mocno podsmażone podlać wodą i dusić do miękkości.

Można też cebulę, boczek i ogórka pokroić w słupki i tak włożyć do zraza, ale ja kroję w kostkę, a "słupki" wkładam do rolady :-)



SMACZNEGO :)




Gotujemy po polsku!

5 komentarzy:

  1. O, to chyba jeden z niewielu takich typowo polskich obiadów które nawet lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie obiadki :) A do tego koniecznie czerwona kapusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, zrazy koniecznie z kaszą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja się z przyjemnością takim zrazikiem poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arven: cieszy mnie to bardzo :)

    Wedelka: o tak, czerwona lub biała ;)

    Asiejka: otóż to!! :)

    Paula: bardzo proszę na zdrowie :-)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)