30 października 2010

Biała kapusta

Jeden z moich ulubionych dodatków do drugiego dnia.
Kapusta gotowana.
Czy to biała czy czerwona...
Dziś prezentuję białą, która jest drugą propozycją do akcji GOTUJEMY PO POLSKU, któremu patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


BIAŁA KAPUSTA

główka białej kapusty
ziele angielskie
liście laurowe
cebula
sól
pieprz
cukier
ocet
masło
woda


Kapustę posiekać. Do garnka dodać 1 łyżkę masła, dodać kapustę i zalać wodą (tak żeby NIE PRZYKRYWAŁA kapusty), dodać 3-4 kulki ziela angielskiego i 2 liście kaurowe. Gotować tak dlugo aż kapusta będzie miękka. Odcedzić wodę, dodać do kapusty drobno posiekaną cebulę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

SMACZNEGO :-)

Gotujemy po polsku!

5 komentarzy:

  1. Też lubię, robię czasem zasmażaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie sobie uswiadomilam, ze tak dawno nie jadlam juz kapusty :) Taka duszona musi byc wspanialym dodatkiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyna: ja też robię zasmażaną, ale to już inna bajka :-)

    Majka: no to ... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz patrze i patrze i przypomina mi ta co moja mam robila (aaa ladnych kilka lat temu)\
    Musze zadzwonic i zapytac, cos czuje ze to ta sama ...a pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! lubię szczególnie zasmażaną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)