25 października 2012

Pyszne serowe ciasteczka w cukrze, cynamonie i kardamonie

Uwielbiam. Naprawdę bardzo lubię ciasteczka. Do tego kubek z kawą, herbatą, książka, albo gra i dziecko :). W lodówce leżała kostka białego sera, której termin przydatności zbliżał się szybko, a na blogu MAGICZNEGO PIEKARNIKA te cudeńka mnie urzekły ... Nie trzeba było długo czekać. :)
Piekłyśmy te ciasteczka wieczorem, na drugi dzień miały być na zawody, ale szczęśliwie zostało i w domu trochę.
Zaraz po wyciągnięciu blachy i oczywiście ostudzeniu dziecię spróbowało i stwierdziło, że "eee, no mogą być". Ale na drugi dzień, po zawodach, jak dorwała się do talerzyka z ciasteczkami , jadła i tylko pytała czy może jeszcze.
Stwierdzam, jednogłośnie z moją córką, że faktycznie smaku nabierają po nocnym leżakowaniu :).

W oryginalnym przepisie u Olgi do obtaczania ciasteczek jest sam cukier, Magiczny piekarnik :) dodała cynamon, ja jeszcze sypnęłam szczyptą kardamonu.



CIASTECZKA SEROWE

200 g zamrożonego masła
200 g twarogu 
2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody 
 1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta lub dwie kardamonu

Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienko ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.
Cukier wsypać do miseczki, dodać cynamon, kardamon i wymieszać.

Wycięte koło umieścić w miseczce z cukrem i obtoczyć.



Następnie złożyć koło na pół i znowu obtoczyć w cukrze.



Znowu złożyć na pół, otrzymamy wtedy :)... i znowu obtaczamy w cukrze.



Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć ciasteczka



Piec w 170 st. C. ok 25 minut.




SMACZNEGO :)





39 komentarzy:

  1. robiłam te same ciasteczka, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, jeszcze takich nie jadłam
    Wyglądają jak małe naleśniczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz tak na to nie zerknęłam, ale faktycznie mini nalesniki :))

      Usuń
  3. Piękne są! Z kardamonem mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pięknie ! kradnę przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też kradnę przepis..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Kradnij, kradnij :))) w boczki nie pójdzie :)

      Usuń
  7. Bardzo fajne ciastka:) Trzeba będzie wypróbować;)
    Zapraszam również do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haniu,śliczne te ciasteczka i bardzo ciekawe :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że zainspirowałam:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się ciesze i bardzo dziękuję :)) Pozdrawiam

      Usuń
  10. bardzo ciekawe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygladają cudownie w tej cukrowej skorupce:)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowne kształty :) chyba upiekę jadąc w odwiedziny do rodziców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie to zrob i daj znać jak smakowały :)

      Usuń
  13. Ale fajne te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  14. podoba mi się sposób złożenia tych ciasteczek:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialne te ciasteczka. Wyglądają jak maleńkie naleśniczki :) Jaka szkoda, że nie mam twarogu...

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne są! Na pierwszy rzut oka wyglądały na smażone :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne te ciasteczka!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Uwielbiam wszystko, co obtoczone w takim cynamonowym cukrze! Pozdrawiam Haniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)