SMOCZA KREW
1 1/2 kg dojrzałych malin
1 kg cukru
1 l spirytusu
Dojrzałe owoce oczyścić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego suchego słoika, przykryć naczynie jałową gazą i pozostawić na dwa dni w cieplym i słonecznym miejscu.
Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać . Po 3 dniach przecedzić przez sito wyłożone kilkakrotnie zlożoną jałową gazę, Odstawić na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesączyć plyn przez filtr. Przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
No to ... NA ZDROWIE :)
fajna sprawa taka naleweczka:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńLikierek malinowy niczego sobie :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielki :)
Usuńaj tam na przezięienie ....a tak po prostu do wypicia jest cudowna:) wiem, bo mam takiej nalewki spore zapasy:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńOj tam :) coś mądrego trzeba napisać, żeby nie było :)))))
UsuńZ malinami domowa nalewka to musi być coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest :)
Usuń