06 września 2012

Placuszki z cukini

Nasza rodzinka bardzo lubi placuszki. Różnego rodzaju. Robiłam już marchewkowe, z kaszy gryczanej, kalafiorowe, z buraczkami... Dlatego jak tylko zobaczyłam u Kaczodajni te cukiniowe placuszki było pewne , że je zrobie.
Okazja była równie wielka, bo zostałam uraczona dwiema wielkimi cukiniami.
Moje dziecko jak zwykle podeszło niepewnie do nowej potrawy, ale już po chwili jadło ze smakiem. Małżonek również był zachwycony, dlatego korzystajcie z okazji :-)


PLACUSZKI CUKINIOWE

750 g cukinii
1 cebula
pół szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka posiekanego świeżego oregano (nie miałam, dałam suszony) 
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii (nie miałam dałam suszoną) 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach (nie musimy obierać ze skóry jeśli mamy świeżą i młodą cukinię). Solimy odrobinę i odstawiamy na 10-15 minut żeby puściła wodę, a następnie odsączamy jej nadmiar. Do cukinii dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, mąkę oraz drobno posiekane zioła. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy niezbyt grube placuszki, z każdej strony kilka minut do czasu aż nabiorą złotego koloru.

SMACZNEGO :)


17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki, szczególnie z gęstym jogurtem!
    Twoje wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Placuszki z cukini są rewelacyjne. Szybkie w przygotowaniu i niesamowcie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, szybkie bardzo :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Pięknie Ci wyszły .Z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Piękne one są Haniu i pyszne, mniam! A wiesz,my też bardzo lubimy wszelkie placuszki.:)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko wielkie dzięki :)sciskam

      Usuń
  5. Uwielbiam placki z cukinii. :) W sezonie mogę robić je nawet codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne placuszki:) uwielbiam takie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ... do roboty :) pozdrawiam

      Usuń
  7. przypadkiem zerknęłam na datę posta - robiłam podobne ale bez ziół,z dodatkiem sosu czosnkowego dzień po Was ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie palcuszki..:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robie czesto gesto podobne:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy29.8.13

    Smacznie wyglądają A na działce cukini pełno

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)