Ta książka to CZEKOLADA . Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI.
Bardzo przystępne przepisy. Dziś zapraszam na pierwszy z tej oto książeczki ( podaję go już z moimi zmianami )
CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI
175 g miękkiego masła
100 g cukru
4 roztrzepane jajka
200 g czekolady deserowej drobno pokruszonej
3 łyżeczki kakao
80 g rodzynek
15 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce utrzeć cukier z masłem na pulchną masę.
Dodawać po jednym jajku starannie ucierając.
Dosypać czekoladę, kakao, rodzynki, żurawinę i orzechy. Starannie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - ostrożnie wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok 60 minut.
SMACZNEGO :)
Fajnie wygląda to czekoladowe ciacho pełne bakalii:)
OdpowiedzUsuńOj musi być pyszne:) ...zwłaszcza, ze uwielbiam zarówno czekoladę, jak i bakalie:)
OdpowiedzUsuńMmm, kocham takie ciasta. Szczególnie teraz - ze szklanką ciepłego mleka - nastrajają pozytywnie i przyjemnie rozgrzewają :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie takie ciacho z bakaliami:) a do tego czekolada, pycha:)
OdpowiedzUsuńależ napakowane wnętrze! mmm ;]
OdpowiedzUsuńczekoladowe smaki zimą są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym !
OdpowiedzUsuńNo właśnie zimowe ciasto, akurat na teraz.
OdpowiedzUsuńPalce lizać:)
Pozdrawiam:)
Upiekłam to ciasto :) Jest pyszne! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń