A że taki to czas śliwkowy, jakiś czas temu zrobiłam tartę ze śliwkami na spotkanie ze znajomymi.
Powiem tak. Udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie.
Potem już nie było szans.
A opinie?
- Bardzo dobra - gość pierwszy
- Bardzo dobra - gość drugi (dostał jedyną dokładkę :) )
- Pyszna mamuś - dziecko
- Nooo, może być - mąż (nie lubi tart słodkich)
Mnie ona bardzo smakowała , chętnie bym "wrąbała" pół takiej tarty .
TARTA ZE ŚLIWKAMI
125 g mąki
125 g schłodzonego masła
75 g cukru
1 żółtko
Wszystki składniki dokładnie zagniesć i ciastem wylepić formę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
400 g śliwek
1-2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki cukru do posypania
Śliwki przepołowić, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Posypać cukrem i cynamonem.
Posypka
50 g masła
4 lyżki cukru
3 łyżki mąki
Wszystkie składniki zagnieść i rozgnieść nad ciastem.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Piec 45-50 minut.
SMACZNEGO :)
Tez za mna chodzi tarta ze sliwkami. Moze jutro.
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty, a grzech teraz nie zrobic ze sliwkami, bo jest na nie sezon. Az chyba upiekę :)
OdpowiedzUsuńze śliwkami z pewnością jest pyszna!
OdpowiedzUsuńKucharzu jeden, a właściwie Kucharzowo - rekomendacja wszystkich w/w osób nie pozostawia wątpliwości - tarta musi być pyszna... Gdyby nie to, że upiekłam dziś drożdżowe śliwkowe już robiłabym Twoją tartę...
OdpowiedzUsuńSłodkich snów...
Ja tego roku nie robiłam niczego jeszcze ze śliwkami:) Ale zrobię. Piękna tarta!
OdpowiedzUsuńwszyscy pieka tarty ze sliwkami! ja tez chce :-)
OdpowiedzUsuńI nie zostalam zaproszona na taka pyszna tarte? Oj, nieladnie, nieladnie :)) Szkoda, ze nie zostal nawet maly kawaleczek... :)
OdpowiedzUsuńMnie by smakowała na pewno :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
Anulka, Kuchareczka, Atria: naprawdę warto upiec, czekam na wieści czy smakowala :))
OdpowiedzUsuńPaula: no jest pyszna :))
Ewelajna: bardzo Ci dziękuję :))
Cudawianki: to pędź do kuchni :))
Majka: krzyczałam z całych sił może nie uslyszalaś? ;)
Majanko: cieszy mnie to bardzo i dziekuję :))
Wierze, ze tarta pyszna, bo z dodatkiem kruszonki taka byc musi! :)
OdpowiedzUsuńJesli lubisz migdaly, to polecam Ci rowniez kruszonke migdalowa wlasnie, genialnie do sliwek swietnie pasuje; poza tym dno tarty warto jest posypac zmielonymi migdalami, pieknie bowiem wciagna sok z owocow, dzieki czemu dno tarty nie bedzie zbytnio przesiakniete, a przy okazji dodaja one wspanialego smaku :)
Dobrze, ze i u mnie wczoraj byla taka tarta, to nie musze Ci zazdroscic ;)
Pozdrawiam serdecznie!
PS. I pozdrawiam moje rodzime Katowice ;))
He he, podobała mi sie reakcja męża ;)))
OdpowiedzUsuńA ja kupiłam śliwki i dumam, co z nich zrobić... Twoja tarta jest super.