14 września 2010

Tarta ze śliwkami

Lubię śliweczki.
A że taki to czas śliwkowy, jakiś czas temu zrobiłam tartę ze śliwkami na spotkanie ze znajomymi.
Powiem tak. Udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie.
Potem już nie było szans.
A opinie?

- Bardzo dobra - gość pierwszy
- Bardzo dobra - gość drugi (dostał jedyną dokładkę :) )
- Pyszna mamuś - dziecko
- Nooo, może być - mąż (nie lubi tart słodkich)

Mnie ona bardzo smakowała , chętnie bym "wrąbała" pół takiej tarty .


TARTA ZE  ŚLIWKAMI

125 g mąki
125 g schłodzonego masła
75 g cukru
1 żółtko

Wszystki składniki dokładnie zagniesć i ciastem wylepić formę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

400 g śliwek
1-2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki cukru do posypania

Śliwki przepołowić, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Posypać cukrem i cynamonem.

Posypka
50 g masła
4 lyżki cukru
3 łyżki mąki

Wszystkie składniki zagnieść i rozgnieść nad ciastem.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Piec 45-50 minut.

SMACZNEGO :)

11 komentarzy:

  1. Tez za mna chodzi tarta ze sliwkami. Moze jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tarty, a grzech teraz nie zrobic ze sliwkami, bo jest na nie sezon. Az chyba upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ze śliwkami z pewnością jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kucharzu jeden, a właściwie Kucharzowo - rekomendacja wszystkich w/w osób nie pozostawia wątpliwości - tarta musi być pyszna... Gdyby nie to, że upiekłam dziś drożdżowe śliwkowe już robiłabym Twoją tartę...
    Słodkich snów...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tego roku nie robiłam niczego jeszcze ze śliwkami:) Ale zrobię. Piękna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  6. wszyscy pieka tarty ze sliwkami! ja tez chce :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. I nie zostalam zaproszona na taka pyszna tarte? Oj, nieladnie, nieladnie :)) Szkoda, ze nie zostal nawet maly kawaleczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie by smakowała na pewno :)
    Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anulka, Kuchareczka, Atria: naprawdę warto upiec, czekam na wieści czy smakowala :))

    Paula: no jest pyszna :))

    Ewelajna: bardzo Ci dziękuję :))

    Cudawianki: to pędź do kuchni :))

    Majka: krzyczałam z całych sił może nie uslyszalaś? ;)

    Majanko: cieszy mnie to bardzo i dziekuję :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wierze, ze tarta pyszna, bo z dodatkiem kruszonki taka byc musi! :)
    Jesli lubisz migdaly, to polecam Ci rowniez kruszonke migdalowa wlasnie, genialnie do sliwek swietnie pasuje; poza tym dno tarty warto jest posypac zmielonymi migdalami, pieknie bowiem wciagna sok z owocow, dzieki czemu dno tarty nie bedzie zbytnio przesiakniete, a przy okazji dodaja one wspanialego smaku :)
    Dobrze, ze i u mnie wczoraj byla taka tarta, to nie musze Ci zazdroscic ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    PS. I pozdrawiam moje rodzime Katowice ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. He he, podobała mi sie reakcja męża ;)))

    A ja kupiłam śliwki i dumam, co z nich zrobić... Twoja tarta jest super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)