BAWARSKI PLACEK Z WĘGIERKAMI
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 75 g roztopionego masła
- 1,25 kg węgierek (dałam 1 kg)
- 50 g posiekanych migdałów (dałam płatki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).
Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.
Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.
Blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.
Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.
Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
SMACZNEGO :)
ten wierzch wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBawarski placek króluje w ten weekend ;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńI to już kolejne w wersji okrągłej i ja takie upiekę!
:)
Dziękuję za udział w Cukierni :]
Polko i ja dziękuję za stwoerzenie WC :) czekam na kolejne miesiące :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was dziewczyny ciepło
kurde szkoda ze ja na diecie dukana jestem i nie mogę chociaż okruszynki chapnąc z tego placuszka..., ale jak tylko dobiję do wymarzonych 62 kg to zjem cały placek sama...
OdpowiedzUsuń