25 czerwca 2013

Babka ziemniaczana

Ziemniak. Kartofel. Pyra. Grule.
Nazw jest mnóstwo i równie dużo możliwości :).
Pamietam , jak jeździłam do Babci i Dziadka na wykopki. Ile radości wydobywa się z dziecka, które własnoręcznie może wydobyć ziemniaka z ziemi - nawet sobie tego nie wyobrażacie.

Babka ziemniaczana chodziła za nami już od jakiegoś czasu. W końcu przyszła na nią pora.
Skorzystałam z pomysłu z Kopalni Smaku. i wprowadziłam drobne zmiany. Ta baba jest pyszna i na ciepło i na zimno! Podawałam z sosem jogurtowo - czosnkowym.


BABA ZIEMNIACZANA

2 kg ziemniaków (surowych i obranych)
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 średnie cebule
olej do smażenia
150 g boczku i/lub kiełbasy
sól, pieprz , majeranek
4 ząbki przeciśniętego czosnku

Ziemniaki zetrzeć na tarce ( na drobnych oczkach tak jak do placków ziemniaczanych).
Boczek lub kiełbasę przesmażyć na złoto i dodać do utartych ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć - również dodać do ziemniaków.
Wbić jajka , dodać mąkę, przyprawy i czosnek.
Dokładnie wymieszać masę i spróbować czy jest wystarczająco przyprawiona.
Formę  wysmarować olejem i wylać na to surową masę ziemniaczaną.
Wstawić do nagrzanego na 190 st C piekarnika i piec aż babka będzie na wierzchu rumiana.

Sos:
250 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
garść drobno posiekanego koperku

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

SMACZNEGO :)




3 komentarze:

  1. Baby ziemniaczenej jeszcze nie jadłam, ale wykopki uwielbiałam:) to był magiczny czas ... a po wykopkach kładło się ziemniaki pod palące się łęty i piekło je w żarze ...ależ to było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam babki ziemniaczanej ale słyszałam, że jest pyszna:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam babkę ziemniaczaną, smakowała mi :)
    Pozdrowienia Haniu:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)