17 czerwca 2013

Jej Wysokość TRUSKAWKA. Placuszki jogurtowe z truskawkami.

Jak jadacie truskawki?
Prosto z krzaczka? Szczęściarze :)
Przeprowadzacie czystkę w domu? Ta dobra, ta nie, ta dobra, a ta nie ...
Po prostu ... Idąc do domu już wyjadacie z torebki? I nagle się okazuje, że miał być kilogram , a jest... tylko troszkę?


A może idziecie do domu, cukrujecie i zjadacie?
Czy może z kleksem śmietany?
Uwielbiam truskawki w każdej możliwej postaci. W tym czasie truskawkowym staram się zjeśc ile mogę. A już od dzieciństwa zawsze robiłam tzw. ciaprytę :). Czyli truskawki do miseczki, na to cukier, śmietana i widelcem zrobić miazgę :). Mmmmmm bosko .

Kiedy zobaczyłam na blogu Asi z Kwestii Smaku  te placuszki wiedziałam, że nie będą długo czekać na zrobienie. Są przepyszne. Przekonajcie się sami.

Podawałam je z cukrem pudrem i musem truskawkowym.



PLACUSZKI JOUGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

250 g jogurtu greckiego (ja dalam 400 ml)
2 duże jajka
2 łyżki  roztopionego masła
 3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
kilka truskawek

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami roztopionego masła, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną  włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki i dopiero wtedy odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Posypać cukrem pudrem lub polać musem (czyli kilka truskawek zmiksować z cukrem).



SMACZNEGO :)



 




8 komentarzy:

  1. Ja jestem nieszczęśliwa, bo moi rodzice na działce mają takie pyszne truskawki, ale niestety one rosną akurat w okresie wzmożonej aktywności na uczelni, więc nie mogę do nich pojechać;( Ale uwielbiam i też pod każdą możliwą postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam ostatnio podobne placuszki, są pyszne!!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być pyszne :)) Wszystko z truskawkami jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm wyglądają pysznie :) Idealne na śniadanie :) Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na profilu Kulinarne Inspiracje na Fb :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)