12 grudnia 2012

Zupa z pora

Pomiędzy jednym piernikiem, a górą pierniczków, pomiędzy lukrowaniem a przygotowywaniem masy makowej czasami trzeba po prostu zjeść coś ... normalnego :).
W tych zimnych dniach uwielbiam zupy i takie rozgrzewające potrawy jednogarnkowe.
Tym razem przepyszna zupa, w wykonaniu mojego Męża :).


ZUPA POROWA

1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
duży por
1 marchewka
2-3 ziemniaki
wrzątek
szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W garnku rozgrzać masło i oliwę dodać pokrojony w plasterki por i pokrojną w plasterki marchewkę. Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki.
Wszystko lekko poddusić.
Podlać wrzątkiem aż warzywa zostaną zakryte. Dolać szklanke mleka i gotować aż wszystko będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać z grzankami.

SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam tej zupki:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita jest ta zupka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę porową. Była to jedna z pierwszych które nauczyłam się robić. Dla mnie prócz grzanki obowiązkowy jest również żółty ser. Wiem, dodatkowe kalorie ale pasuje do niej idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Antenko : Dziękuję :)

    Majanko : oj bardzo ją lubię :)

    Natalia: Pora na pora :))

    Krysia: z serem to pewnie juz jest obłędna :))

    Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)