11 stycznia 2012

Kurczak w porach

To danie do mistrzostwo świata.
Proste. Szybkie. I rewelacyjnie PYSZNE.
Takimi duszonymi porami mogłabym się zajadać. Wyjadać je po prostu wielką łychą w wielkiego gara  :).
Przepis znalazłam u Asi. Ona część porów zmiksowała, ja nie miksowałam.
Zapraszam na mega pysznie - szybki obiad :)



KURCZAK W PORACH


1 duży por
30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 g piersi kurczaka
1 łyżka mąki
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.
Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze (kilkumilimetrowe) filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu.
Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. O jaka pyszność!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zapisać przepis ...bo kurczak sam w sobie już mi bokiem wychodzi ...a to wspaniała odmiana dla niego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)