16 stycznia 2012

Krem z dyni

Wiem, wiem, że to nie sezon na dynie, ale tak się złożyło, że zupa czy też właściwie krem został zrobiony, ale nie zamieszczony na blogu. A to błąd :).
Pamiętam jak byłam mała niecierpiałam dyni. W sumie to Mama robiła tylko kompot z dyni, ale to mi wystarczyło. Bleee. Nie podchodziła mi ta dynia i już.
W listopadzie zeszłego roku przyszła pora, żeby jednak odnowić kontakty z dynią i ... Oj będzie gościła na naszym stole, będzie.
Ten krem jest pyszny.
Dlatego przy najbliższej okazji nie warto się zastanawiać :) trzeba wykorzystać dynię do granic możliwości .


KREM Z DYNI

500 g surowej dyni
2 ziemniaki
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
4 łyżki oliwy

Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać curry i zamieszać. Po 5 minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować i przyprawić.
Ja dodatkowo jeszcze podałam krem z grzankami i natką pietruszki.

SMACZNEGO :)



1 komentarz:

  1. Pysznie się zapowiada kremik z dyni.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)