27 czerwca 2012

Ciasto proszkowe z truskawkami

Mąż kiedyś przyszedł z pracy i mówi: "Matko... jadłem przepyszne ciasto".
Zjeżyłam się... jak to przepyszne, to moje ciasta mają być przepyszne :-). No ale to było typowo w jego guście. Lekko mokre, jednocześnie "babkowate" i wtedy z jagodami.
Prosiłam o przepis i prosiłam. Nie doprosiłam się :)
W końcu pojechaliśmy do nich z wizytą. M. upiekła to ciasto... Odjechałam. M jeszcze zarzekała się, że ona to generalnie nie potrafi piec. Powiem tak. Faktycznie było to rewelacyjne ciasto, więc uważam, że M. piecze doskonale. Spisałam przepis i ... upiekłam, ale nie wyszło mi takie jak jej. Od M. jest dużoooo lepsze, sama nie wiem co robię nie tak.
To ciasto należy do ciast "jadą goście jadą" - o 11:30 miałam je fazie przygotowania o 14:00 witałam gości w progu :-).
Na górę można położyć właściwie wszystko: owoce, dżem, budyń ....



CIASTO PROSZKOWE

4 jajka
1 szklanka cukru (można dać mniej)
2 szklanki mąki
20 dag miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki oczyszczone bez szypułek

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokłanie utrzeć.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzch ułożyć owoce (czy też powidła lub budyń ).
piec 30-40 minut w temp. 180 st. C.



SMACZNEGO :)


21 komentarzy:

  1. Też takie robiłam, no może ciut inne i z czereśniami. Potwierdzam, pyszne! Następnym razem też zrobię z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z czereśniami :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. śliczne ciacho i na pewno pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) i pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja wszystkie biszkopty cista i rolady piekę wg tego schematu:) potwierdzam pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie uwierzysz, ale u mnie w piekarniku właśnie kończy się piec bardzo podobne ciasto!
    Smacznego-truskawkowego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wlasnie , że uwierze :) Z pewnością był świetne! Pozdrawiam

      Usuń
  5. proste ciasto a jak ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta są bardzo pyszne. Ślicznie wygląda i tak smacznie :)
    Chętnie wpadłabym na kawkę i kawałek tej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat bedziesz na rano :) zapraszam :)) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Też takie robię pod nazwą "ciasto ucierane" i potwierdzam, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość że szybkie to jeszcze pyszne .Uwielbiam takie szybkościowce .
    Wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) pozdrawiam

      Usuń
  9. Bardzo ładne, bardzo, bardzo. W środku ulubione truskawki czego chcieć więcej. Posiedzę tu jeszcze chwilę.. piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie :) rozgośc się :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Polecam ubic piane z bialek nastepnie dodac cukier puder, zoltka...ta mase wrzucic do maki z proszkiem do pieczenia (najlepiej dodac aromat cytrynowy,cukier waniliowy).... wowczas ciasto jest wilgotne, pulchne i taaaakie dobre, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. proponuje ubic piane z bialek, dodac to piany cukier puder(jak juz jest ubita) caly czas mieszajac, nastepnie zoltka; taka mase dodac do maki wymieszanej z cukrem waniliowym (najlepsza byla by wanilia) i proszkiem do pieczenia; wyglada bajecznie a smakuuuuuuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6.1.15

    Ewelina czy Agata-po co tak "długo"się nazywać ! -ma rację białka trzeba oddzielić od żółtek-tylko,żeby ciasto ucierane było dobre -to ubite ze szczyptą soli białka trzeba na samym końcu dodać do ciasta i już bez użycia miksera pomału łychą połączyć z ciastem
    apropos tego,że Tobie to ciasto wychodzi nie takie jak pierwowzór-moja koleżanka z pracy zawsze opowiada,że ma starszą ciotkę-która super wypieka i gotuje,ale jak poprosi się ją o przepis to bardzo chętnie poda ,ale dziwnym trafem zawsze czegoś"zapomni"powiedzieć albo podać jakiś składnik -tak mogło być z tym ciastem -niecałkowicie dokładny przepis...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)