W książce Anne Wilson KUCHNIA MEKSYKAŃSKA znalazłam szybki, prosty i co najważniejsze smaczny przepis.
KUKURYDZA NA OSTRO
(dla 6 osób)
3 całe kolby kukurydzy pokrojne na odcinki 3 cm
40 g roztopinego masła
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżki pasty pomidorowej (dałam 1 łyżkę keczupu)
1/4 łyżeczki chili w proszku
kwaśna śmietana
Kukurydzę wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości.
Odsączyć.
W dużej misce wymieszać masło, kolendrę, pastę pomidorową i chili. Włożyć gorącą kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu z łyżką kwaśnej śmietany.
Przystawkę tę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja.
SMACZNEGO :)
Bardzo lubię taką kukurydzę:) Ja robię podobnie- w mieszance przypraw meksykańskich.
OdpowiedzUsuńPyszności!
pozdrawiam
3 kolby na 6 osob? to jakis zart :D sama bym zezarla wszystkie :D
OdpowiedzUsuńKukurydza w kolbach jest przepyszna , szkoda , że nie możną się nią cieszyć cały rok!
OdpowiedzUsuńLubię kukurydzę gotowaną:) Takiej na ostro jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
zrobiłaś mi ochotę na kukurydzę, jeszcze w tym sezonie nie jadłam, a przecież to już koniec..
OdpowiedzUsuńkukurydza to chyba najcudowniejsza przekąska lata - mogłabym się nią obżerać na okrągło :-). fajny pomysł z chili - muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń