23 sierpnia 2010

Kukurydza na ostro

Lubię kukurydzę. Bardzo. W zupie. W sałatkach. Nawet ot tak, wyjadaną z puszki. A teraz jest możliwość zjeść pyszną kolbę kukrydzy.

W książce Anne Wilson KUCHNIA MEKSYKAŃSKA znalazłam szybki, prosty i co najważniejsze smaczny przepis.



KUKURYDZA NA OSTRO
(dla 6 osób)

3 całe kolby kukurydzy pokrojne na odcinki 3 cm
40 g roztopinego masła
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżki pasty pomidorowej (dałam 1 łyżkę keczupu)
1/4 łyżeczki chili w proszku
kwaśna śmietana

Kukurydzę wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości.
Odsączyć.
W dużej misce wymieszać masło, kolendrę, pastę pomidorową i chili. Włożyć gorącą kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu z łyżką kwaśnej śmietany.

Przystawkę tę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja.


SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką kukurydzę:) Ja robię podobnie- w mieszance przypraw meksykańskich.
    Pyszności!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 kolby na 6 osob? to jakis zart :D sama bym zezarla wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kukurydza w kolbach jest przepyszna , szkoda , że nie możną się nią cieszyć cały rok!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kukurydzę gotowaną:) Takiej na ostro jeszcze nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłaś mi ochotę na kukurydzę, jeszcze w tym sezonie nie jadłam, a przecież to już koniec..

    OdpowiedzUsuń
  6. kukurydza to chyba najcudowniejsza przekąska lata - mogłabym się nią obżerać na okrągło :-). fajny pomysł z chili - muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)