08 maja 2010

Penne z boczkiem, papryką chili i pomidorami

Chyba nie ma większej "makaroniary" niż ja :).
I mam dokładnie tak samo z naleśnikami.
No, ale dziś będzie o makaronach.
Uwielbiam makaron, na słodko, wytrawnie . Pycha.

Dlatego zapraszam na penne.


PENNE Z BOCZKIEM, PAPRYKĄ CHILI I POMIDORAMI.

Przepis pochodzi z książki WŁOSKIE DANIA Z MAKARONU.

4 łyżki oliwy z oliwek
250 g pokrojonego w kostkę surowego boczku
1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 drobno posiekana cebula
sól do smaku
2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki
4 szklanki makaronu penne
6 łyżek startego sera

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni, smażyć boczek i chili 2-3 minuty, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wlać wino i podgrzewać 2-3 minuty, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smażyć bez przykrycia 8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić pod przykryciem 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić i wymieszać z resztą oliwy, połową sosu i 4 lyżkami sera.
Przełożyć do miseczek, polać resztą sosu i posypać serem.

SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. oj, od razu bym się wprosiła :) jedno z moich ulubionych połączeń!

    OdpowiedzUsuń
  2. o, a ja makaroniarą nie jestem wcale :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)