11 kwietnia 2013

Kurczak w maślance

Zawsze się przypatrywałam tak przygotowanemu kurczakowi. Nigdy nie robiłam. Zastanawiałam się jaki ma smak... Czy maślanka jest wyczuwalna? W końcu sama zrobiłam i naprawdę nie wiem na co tyle czekałam. Smak jest inny, mięso jest bardzo delikatne. Pycha!


KURCZAK W MAŚLANCE
(źródło: NIGELLA EKSPRESOWO)

ok. 1,25 kg części kurczaka
500 ml maślanki
60 ml + 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku obrane i zgniecione
1 łyżka świeżo zmiażdżonych ziaren pieprzu
1 łyżka morskiej soli w kryształkach
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka syropu klonowego (nie miałam i dałam miodu)

Mięso włozyć do dużej mocnej torby foliowej i zalać maślanką oraz 60 ml oleju.
Dodać ząbki czosnku, pieprz i sól. Oprószyć mięso kminem , dodać miód i obtoczyć mięso w marynacie.
Włozyć torbę z mięsem do lodówki na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wyjąć mięso z torby, dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pokropić kurczaka pozostałymi 2 lyżkami oleju i piec przez 30 minut aż mięso będzie rumiane, miejscami przypieczone i soczyste w środku.

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Robię bardzo często i mięsko jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy19.4.13

    jestem zachęcona bardzo! :) mmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy19.4.13

    jestem zachęcona! :) mmmmm... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)