KURCZAK W MAŚLANCE
(źródło: NIGELLA EKSPRESOWO)
ok. 1,25 kg części kurczaka
500 ml maślanki
60 ml + 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku obrane i zgniecione
1 łyżka świeżo zmiażdżonych ziaren pieprzu
1 łyżka morskiej soli w kryształkach
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka syropu klonowego (nie miałam i dałam miodu)
Mięso włozyć do dużej mocnej torby foliowej i zalać maślanką oraz 60 ml oleju.
Dodać ząbki czosnku, pieprz i sól. Oprószyć mięso kminem , dodać miód i obtoczyć mięso w marynacie.
Włozyć torbę z mięsem do lodówki na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wyjąć mięso z torby, dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pokropić kurczaka pozostałymi 2 lyżkami oleju i piec przez 30 minut aż mięso będzie rumiane, miejscami przypieczone i soczyste w środku.
SMACZNEGO :)
Robię bardzo często i mięsko jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńjestem zachęcona bardzo! :) mmmmmm :)
OdpowiedzUsuńjestem zachęcona! :) mmmmm... :)
OdpowiedzUsuń