Na szczęscie co jakiś czas u Pana bywamy i możemy się cieszyć z zakupów.
W książce Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI. ZUPY znalazłam zupę fasolowo-warzywną. Jednym ze składników były warzywa liściaste typu szpinak, kapusta czy boćwinka. Nie miałam , dlatego zrobiłam po swojemu :). Zupa wyszła pyszna.
ZUPA FASOLOWO-WARZYWNA
(źródło: ZUPY Carole Clements)
250 g fasoli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek selera pokrojonego w kostkę
2 marchewki pokrojone w plasterki
woda
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 listek laurowy
200 g szpinaku mrożonego
garść czosnku niedźwiedziego poszatkowanego
sól, pieprz, ocet
Fasolę namoczyć w wodzie przez min. 6 godzin. Namoczoną fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić fasolę.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, czosnek i dusic ok 4 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać seler, marchewkę i całość jeszcze dusić 2 minuty.
Dodać wodę, fasolę, tymianek i majeranek - gotować. Gdy zupa zacznie wrzeć zmiejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Z zupy odlać ok 500 ml . Tą ilośc zmiksować.
Do reszty dodać szpinak i czosnek niedźwiedzi. Gotować.
Dodać zmiksowaną część zupy. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Doprawić octem zupę już na talerzu.
SMACZNEGO :)
ale apetycznie wygląda ta zupka
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie na talerzu!
OdpowiedzUsuńwszystko to co lubie w jednej małej miseczce:D
OdpowiedzUsuńAle fajna zupka Haniu! :)
OdpowiedzUsuńNo i ten czosnek niedźwiedzi :)
Uściski:*
Z czosnkiem musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńAle musi być zdrowa :)
OdpowiedzUsuńmój czosnek ma coraz piękniejsze listki ...niedługo coś z nim upichcę:) super ta zupa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń