19 kwietnia 2013

Fasola. Szpinak. Czosnek niedźwiedzi. Czyli zupa :)

Mąż kiedyś natknął się na sklepik. Wszedł. I nie potrafił z niego wyjść. Sklep z przeróżnymi nasionami strączkowymi. Kupił soczewicę. Chciał już wychodzić. Wrócił po cieciorkę. Znowu chciał wyjść, dokupił jeszcze fasolkę. Chciałoby się kupić wszystko, niestety się nie da :).
Na szczęscie co jakiś czas u Pana bywamy i możemy się cieszyć z zakupów.

W książce Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI. ZUPY znalazłam zupę fasolowo-warzywną. Jednym ze składników były warzywa liściaste typu szpinak, kapusta czy boćwinka. Nie miałam , dlatego zrobiłam po swojemu :). Zupa wyszła pyszna.


ZUPA FASOLOWO-WARZYWNA
(źródło: ZUPY Carole Clements)

250 g fasoli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek selera pokrojonego w kostkę
2 marchewki pokrojone w plasterki
woda
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 listek laurowy
200 g szpinaku mrożonego
garść czosnku niedźwiedziego poszatkowanego
sól, pieprz, ocet

Fasolę namoczyć w wodzie przez min. 6 godzin. Namoczoną fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić fasolę.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, czosnek i dusic ok 4 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać seler, marchewkę i całość jeszcze dusić 2 minuty.
Dodać wodę, fasolę, tymianek i majeranek - gotować. Gdy zupa zacznie wrzeć zmiejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Z zupy odlać ok 500 ml . Tą ilośc zmiksować.
Do reszty dodać szpinak i czosnek niedźwiedzi. Gotować.
Dodać zmiksowaną część zupy. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Doprawić octem zupę już na talerzu.

SMACZNEGO :)

7 komentarzy:

  1. ale apetycznie wygląda ta zupka

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko to co lubie w jednej małej miseczce:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajna zupka Haniu! :)
    No i ten czosnek niedźwiedzi :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Z czosnkiem musi byc przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale musi być zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mój czosnek ma coraz piękniejsze listki ...niedługo coś z nim upichcę:) super ta zupa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)