Mam dosyć tej pogody za oknem. Wiem, wiem, kiedyś minie, ale kiedy?
Jakaś taka "załamka" mnie dopadła. Ciągle kurtki, buciska, czapki, szaliki i swetry mam na sobie. A za oknem ciągle szaro, biało.... Nawet zdjęcia są bylejakie, bo nie ma światła.
Brakuje mi wiosennych kolorów. Radosnych.
KOTLETY Z RYŻU I MARCHEWKI
100 gram suchego ryżu
2 żółtka,
2 marchewki starte na dużych oczkach,
1,5 łyżki bułki tartej, może byc mniej, jesli ryż jest mocno kleisty,
sól
pieprz,
siekany koperek
Sos:
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
koperek lub natka pietruszki
sól
pieprz
cukier
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ochłodzić. Dodać potartą marchewkę, żółtka, sól, pieprz i koperek, wymieszać na w miarę jednolita masę.
Z masy ryżowej formować kotleciki, smażyć na złoto z obu stron.
Jogurt, wymieszać z czosnkiem przeciśnietym przez praskę, dodać koperek i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Kotleciki podawać z sosem .
SMACZNEGO :)
brzmi fantastycznie.. jutro na obiad bedzie robione :-P
OdpowiedzUsuńi Jak? :)
UsuńU mnie też ostatnio były takie kotleciki, dodawałam jeszcze kukurydzy do nich i do tego dwa sosy grzybowy i koperkowy :) Takie leczenie kolorami to jak najbardziej wskazane!
OdpowiedzUsuńO proszę spróbuję z kukurydza :)
UsuńTen sos musi się świetnie smakowac z tymi kotletami
OdpowiedzUsuńI smakuje :)
UsuńKotleciki pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie martw się,kiedyś musi przyjść wiosna, no po prostu musi się zazielenić. :) Mnie też brakuje tych soczystych ,wiosennych barw.
Pozdrawiam:)
Dziś już było słoneczko niesmiałe, może to już :-)
UsuńUwieeeelbiam kotleciki ryżowe! Mam parę wersji, jednak z marchewką jeszcze nie próbowałam, muszą być pyszne ;) A o pogodzie to nawet nie chce mi się mówić, miejmy nadzieję, że już niedługo obudzą nas nieśmiałe promienie słońca, zwiastując nadejście wiosny i lata ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)) pozdrawiam ciepło
Usuń