30 marca 2013

Śledzie w zalewie octowo-śmietanowej

Przepyszne są te śledziki. Robi je znajomy moich teściów. Teściowa ostatnio zrobiła nam takiego smaka na nie, że szybki telefon jak one właściwie są robione i ... następnego dnia zajadaliśmy się nimi.
Z jednej strony robi się zalewę octową , ale potem dodaje się jeszcze śmietankę.
Kiedy już wam się znudzą szynki, polędwice i inne mięsne dania spróbujcie ich. Ugotujcie sobie do nich ziemniaki i będzie pyszny obiad. Gwarantuję :).

 
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWO - ŚMIETANOWEJ
 
4 duże śledzie (miałam takie na tacce w oliwie)
1 duża cebula
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu (można dać mniej)
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
 
Filety śledziowe namoczyć. Wodę z cukrem, cebulą i zielem angielskim zagotować. Następnie dodać ocet.
Zalewę ostudzić.
Filety pokroić na kawałki. Do zalewy dodać śmietankę - wymieszać i doprawić do smaku jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Filety zalać zalewą i włożyć do lodówki.  Kolejnego dnia można już konsumować.
 
SMACZNEGO :)
 

9 komentarzy:

  1. Fantastyczne śledziki. Uwielbiam takie! Wesołych, pysznych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności:) Zdrowych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śledzie zdecydowanie najlepsze :)
    WESOŁYCH !

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2.4.13

    takie robi nasza Mama!!! :) nigdzie więcej się z nimi nie spotkałam :) ale miła niespodzianka :)
    ---
    http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę :) Bardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Anonimowy26.4.13

    Pamiętam ten obiad z dzieciństwa jak mama robiła go w piątki przepyszne to było ale już bardzo długo tego nie jadłem i zrobię dziś na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)