14 września 2012

Zupa rybna

Jakiś czas temu mój Małżonek miał możliwość uczestniczenia w połowie dorsza.
Wybrał się i ... przywiózł mi świeże, przez siebie złowione rybki. Dorsze w domu zostały oczyszczone, upieczone. - niebo w gębie , taka świeża rybka. Ale szkieletów nie wyrzucaliśmy, zamroziliśmy i były jak znalazł do  tego oto przepisu. Trzeba było dokupić tylko trochę filetów i można się rozkoszować pyszną zupą. Na taką pochmurną pogodę jest idealna. Pomysł zaczerpnęliśmy z książki KUCHNIA MEKSYKAŃSKA - Cornelia Zingerling, ale mąż przerobił po swojemu.


ZUPA RYBNA

szkielety z ryb
marchewka
pieruszka
seler
por
ziele angielski
sól i przeprz
woda

Z tych składników ugotować bulion rybny.


1 cebula
4 ząbki czosnku
5-10 suszoych straczków chili
po 1/2 strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
250 g ziemniaków
400 g filetów rybnych
2 lyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu rybnego
1 mała puszka obranych pomidorów
3 łyżki kaparów
sól
chili do dekoracji

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Chili zetrzeć. Paprykę pokroić w drobną kostkę, ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. Filety rybne pokroić na niewielkie kawalki.
W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć w nim na jasnozlty kolor cebulę, czosnek oraz chili. Dodać pokorojną paprykę i smazyć calość przez klika minut.
Podlać całość bulionem i dodać ziemniaki. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez ok 10 minut.
Pomidory rozgnieść widelcem i razem z kawalkami ryby dodać do zupy . Całość gotować na bardzo malym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodać kapary i doprawić zupę solą.
Podawać ze świeżą bagietką.

SMACZNEGO :)

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie gotowałam zupy rybnej, zbrakło odwagi.Musi być pyszna bo tak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zufik nie boj sie. ta meksykanska jest naprawde dobra i pikantna.

      Usuń
  2. Ciekawa jestem jak smakuje taka zupka. :)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu kochana nie pozostaje nic innego tylko zrobić :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. zupkę rybną gotowałam tylko raz;) i musze to wktórce nadrobić! twoja zupka wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam dwa rodzaje zupy rybnej a wlasciwie 3 :-). Na wigilię, węgierskie halaszle i tą wlasnie meksykańską :)

      Usuń
  4. ta zupa to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupa :) takie lubie!

    Pozdrawiam :)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jest nas coraz więcej :D Pozdrawiam :))

      Usuń
  6. a ja nigdy nie gotowałam takiej zupki, ale wyglada zachecajaca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skro nigdy to koniecznie to musisz zmienić :)

      Usuń
  7. pysznie!
    bardzo lubie zupy rybne

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś u mnie gości twoja zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy18.10.13

    Fajny przepis, czas go zrealizować ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)