06 czerwca 2012

Młoda kapusta

Dni są coraz dłuższe.
Coraz wcześniej też dzień się zaczyna.
Dziecko chore, bardzo wysoka gorączka. Wstaję i sprawdzam w nocy kilka razy.
04:15 - za oknem już wstaje pomalutku dzień. Delikatnie gładzę główkę i podaję syrop, żeby ulżyć.
 Wszystko powoli sie budzi. Ptaszek nieśmiało zaczyna śpiewać.
To mnie uspokaja i daje radość :).
Gdy pojawia się młoda kapusta mogłabym nagotować jej wielki garnek i nic więcej.
Wyjadam ją lychami :), bo łyżką tego nazwać nie można.



MŁODA KAPUSTA

główka młodej kapusty
2 łyżki masła
woda
pęczek koperku
1 mała cebula
sól
pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
cukier

Kapustę obrać z pierwszych brzydszych liści i następnie poszatkować.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić poszatkowaną kapustę i podlać wodą (tak żeby nie zakryła całkowicie kapusty).
Gotować do miękkości. Odcedzić.
Cebulę drobno posiekać , koperek również.
Do odcedzonej kapusty wrzucić cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, odrobiną cukru, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać koperek.
Wszystko zamieszać.



SMACZNEGO :)

16 komentarzy:

  1. Ojjj dużo zdrowia dla dzieciaczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię prawie identyczną .Jest pyszna i też nie mogę przejść koło niej obojętnie .Na ciepło i na zimno kiedy nikt nie widzi łychą podjadam .
    Dużo zdrówka dla dzieciątka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha :) masz dokładnie jak ja i na ciepło i na zimno :)

      Usuń
  3. Dziecku życzę zdrówka ..... a kapustą się częstuję, jest doskonała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo . Częstuj się bardzo proszę!

      Usuń
  4. Młoda kapustka z koperkiem jest pyszna. Uwielbiam.
    Życzę zdrówka dużo dla Córeczki!
    Pozdrawiam Was :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo zdrówka dl dziecka! Pyszna kapustka, młoda najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie najlepsza.
    W sezonie mogłabym chyba żywić się wyłącznie młodą kapustą ;)

    A dla Dziecka...dużo zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, nagotować wielki gar i wcinać :) Pozdrawiamy i dziękujemy!

      Usuń
  7. lubię taką kapustkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy27.6.12

    Jest pyszna ale z trzeba dodać wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę i podsmażonego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wlasnie wolimy tak bez boczku :) pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)