08 kwietnia 2010

Babka piaskowa

Święta, Święta i ...  po świętach :-)
Ale przepisy zostały.
I coby nie przedlużac na pierwszy ogień idzie babka pisakowa znaleziona w książce CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA Jana Czernikowskiego.


BABKA PIASKOWA

20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
20 dkg cukru
12 i 1/2 dkg masła
4 jajka
4 łyżki mleka
pół paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
cukier puder do posypania

Masło zmiksowac na pianę. Dodawac kolejno jajka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko zmiksowac na puszystą masę. 1/3 ciasta przelożyc do innej miski i dodac kakao - zmiksowac.
Białe ciasto wyłożyc do formy babkowej. Dodac ciemne ciasto. Łyżką delikatnie zamieszac.
Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut. Sprawdzac patyczkiem czy w środku już jest suche.
Ostudzone ciasto wyłożyc z formy i posypac cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Slicznie wygląda!:))
    Czy taka babeczka jest bardzo sucha?
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko średno sucha. Ale nie nalezy do tych super suchych! Pyszna nawet na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka piaskowa to moja ulubiona. W tamtym roku piekłam i byłam bardzo zadowolona;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Uwielbiam babeczki :) Piaskowe najbardziej. I moga byc mega suche, bo bardzo lubie popijac je herbata :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Święat już minęły ale świąteczne przepisy można oglądać i się nigdy nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a swoją babkę spaliłam więc chociaż na inne popatrzę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)