11 stycznia 2014

Sernik Siostry Anastazji

Przed świętami dosyć długo zastanawiałm się jakie ciasto upiec . Jakieś czekoladowe, albo przekładaniec... Propozycji było sporo. Kiedy jednak zapytałam w domu co chcą, mąż odparł, że zjadłby sernik. Taki normalny. Zwykły. Próbowałam go namówić na ten , lub na ten. Obydwa są przepyszne. I co ważniejsze, wiem, że mi ... wychodzą. No własnie, bo okazuje się, że ze zwykłym sernikiem, prostym, puchatym, mam problem.
Stwierdziłam, że spróbuję. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą .
Sernik poszedł do piekarnika, rósł jak na drożdżach. Ale w środku jeszcze "latał" jak galareta. W końcu po wyłączeniu został w piekarniku i opadł. W dniu Wigilii kiedy go wyłozyłam na paterę od dołu był zbyt wilgotny :(. Myślałam, że już po nim. W smaku był dobry, no ale ta wilgoć...
Noc spędził w lodówce i na drugi dzień jakby został podmieniony. Był przepyszny!

Nie mam postanowień noworocznych, poza jednym... w tym roku biorę serniki na tapetę :). Trzymajcie kciuki .

Zdjęcie byle jakie, bo to ciągle był ten zepsuty aparat :(.

 
SERNIK
(źródło: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)
 
1 kg sera
1 kostka masła
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
 
Ser zemleć (dałam wiaderkowy), masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać.
Piec 60 minut w temp. 180 st. C.
 
SMACZNEGO :)



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki i piekę ich naprawdę dużo, bo to ulubione ciasto mojego M. :)
    Pysznie wygląda ten Anastazji, jeszcze go nie robiłam.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, ale Ty jesteś mistrzynią serników :))

      Usuń
  2. mmmm musi być cudownie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, ja też miałam ostatnio ochotę na sernik i popełniłam go :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super taki sernik bez spodu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I TAK WYGLĄDA SMAKOWICIE ! NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zwykłe serniki, treściwe i zwarte:) .... bardzo apetyczny wypiek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy30.1.14

    Wyglada przepysznie. Czy ktos pokusilby sie o podanie wartosci kalorycznej tego smakolyku?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ja tego nie zrobię :), bo nie mam zielonego pojęcia. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Taki sernik bez spodu, tylko sam ser, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy8.3.14

    DZIS WŁAŚNIE PIEKĘ TEN SERNICZEK CIEKAWE CO MI WYJDZIE:)


    DZIŚ WŁAŚNIE PIEKĘ TEN SERNICZEK CIEKAWE CO MI WYJDZIE:)


    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy15.6.15

    superowy sernik

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)