09 grudnia 2013

Pasta z awokado. Specjał męża na śniadanie.

Pamietam moje pierwsze spotkanie z awokado. Mąż kupił, przyniósł do domu. Próbowaliśmy coś z nim zrobić. I... poszło wszystko do kosza. Smakowało jak surowy ziemniak.
Na szczęście teraz specjalistą od pasty z awokado jest mój mąż. Robi ją pyszną.
Pamiętajcie też, że kiedy kupicie twarde awokado , wystarczy opakować je w gazetę i schować do szafy. Szybciej dojrzeje. :) . No i kolejna ważna rzecz, kiedy zrobicie pastę włóżcie do miseczki razem z pestką. Gdzieś kiedyś usłyszeliśmy , że awokado jest zdrowe, ale trochę głupie i jak "czuje" pestkę ciągle myśli, że jest całe i dlatego nie czernieje :).



PASTA Z AWOKADO
 
awokado
ząbek czosnku
sok z cytryny
średni pomidor
pół papryki
pół cebuli
kilka palsterków chili
sól
pieprz
 
Dojrzało, miękkie awokado przeciąć na pół i po usunięciu pestki wydrążyć miąższ. Ząbek czosnku rozgnieść i dodać do awokado. Rozgniesć razem. Masę skropić cytryną. Dodać pokrojony w kosteczkę pomidor, pół papryki pokojonej w kostkę, pół cebuli dorbno posiekanej, chili. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy. Wszystko wymieszać.
 

 
SMACZNEGO :)
 
 

11 komentarzy:

  1. Mnie jakoś awokado nie bierze. Kurczę chciałabym polubić. Pasta brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, awokado odpowiednio doprawione jest naprawdę dobre. Spróbuj :)

      Usuń
  2. szukałąm jakiejs dobrej pasty własnie! i pomysł z gazeta napewno wykorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam awokado :) A patent z gazetą wykorzystam, jeśli zapomnę kupić na czas awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój pierwszy raz z awokado też nie był udany. Ja już dawno nie jadłam, musze znowu kupić. Że mi mąż takich past nie szykuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup awokado :)) i namów męża żeby Ci zrobił :D

      Usuń
  5. Mój pierwszy raz ,z awokado oczywiście to istna masakra .Wszystko poszło do kubła .Dużo się naczytałam się ,spróbowałam u kogoś i tak poszło .Uwielbiam ,szczególnie dobrze i na ostro doprawione

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie jesteśmy jedyni :). U nas też jak córa nie je pasty - to ona jest na ostro. Jak je to trzeba delikatniej :)

      Usuń
  6. Ja ostatnio kupiłam awokado po raz pierwszy i potraktowałam je po prostu jakmasło, skropiłam jedynie sokiem z cytryny ... i na to szynka, pomidor itd ... tak je polubiłam, ze teraz ciągle mam je w koszyku:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)