23 listopada 2013

Nutella śliwkowa.

Przez to moje antykomputerowe nastawienie nie zdążyłam wcześniej wstawić tego przepisu. Ale lepiej późno niż wcale. A poza tym wszyscy znają nutelle śliwkową. Dla mnie to cudowna rozpusta zimowa. A właściwie listopadowa. Kiedy za oknem szaro i buro, wystarczy łyżeczka i słoik tego cuda. Połączenie śliwek i kakao jest do pokochania ;).


 
NUTELLA ŚLIWKOWA
 
3 kg węgierek
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
ok 1 kg cukru
100 g ciemnego kakao
 
Śliwki wypestkować i można rozgnieść. Włozyć do garnka, zasypać cukrem i gotowac na małym ogniu, często mieszając ok 2-2,5 godziny. Część wody musi odparować , a masa musi zgęstnieć. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dosypać kakako i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę przełozyć do słoiczków. Uważajcie jak próbujecie - masa jest gorąca - i łasuchom może poparzyć języczki.
 
Smacznego ;)

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką czeko-śliwkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota! najlepiej prosto ze słoika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23.11.13

    Najlepsza i ulubiona! Muszę wyczarować takie smarowidło :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy wszyscy znają, ja niedawno dopiero poznałam. Sama jeszcze nie robiłam, zajadałam się podarowanym słoiczkiem od mojej bratowej. To prawda, wychodzi cudowna i przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko u mnie jeszcze stoi kilka sloiczków na zimę :), w przyszłym roku koniecznie musisz zrobić.

      Usuń
    2. Oj muszę muszę :)

      Usuń
  5. ile bym teraz dała za taki słoik:) szczęściara!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna jest taka nutella:) .... u nas nazywa się czeko-śliwka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy14.11.14

    To jest genialne, proste i wyborne czyli genialne :)) Jak nie ma żony w kuchni tyle lat robię takie tylko dyrdymały i ani razu nie wpadłem na pomysł! (hehe ona też ;) Dziś mieliśmy jednak trochę inny take off bo zredukowaliśmy przecier śliwkowy, żona wypatrzyła kartony z Gomaru i poszło całe 10l także zbieram już domowe zamówienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)