Jest rewelacyjne!
125 g masła
125 g cukru
300 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek (dużych, L)
2 łyżki kakao gorzkiego
szczypta soli
Wypełnienie:
świeże owoce, np. maliny , borówka amerykańska, pokrojone w kostkę brzoskwinie, porzeczki
200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
150 g sera mascarpone, zimnego
3 łyżki cukru pudru + do posypania
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby się to jednak nie stało lub ciasto słabo opadło, można wydrążyć łyżeczką trochę środka. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Do zimnej miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto, posypać owocami (krótko opłukanymi na durszlaku i dokładnie osuszonymi na papierowych ręcznikach).
SMACZNEGO :)
o jejku ale musi byc dobre:(
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciasto, musiało być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Haniu:)
Uwielbiam takie ciasta, w szczególności z owocami :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda z tymi owocami na wierzchu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń