15 listopada 2011

Bigos

Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby idąc na urodziny czy imieniny do moich Cioć, czy Wujków mogło zabraknąć na suto zostawionym stole ... bigosu.
Pojawia się zawsze i jako pierwszy znika :)
Dlatego kolejnym przepisem, który dorzucam do akcji GOTUJEMY PO POLSKU, któremu patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl jest właśnie bigos. Tylko to taka moja wersja :), prawie beztłuszczowa.


BIGOS

1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
20 dkg pieczarek
kiełbasa
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz

Kapustę poszatkować. Jeżeli jest bardzo kwaśna przepłukać wodą i dcedzić. Ewewntualnie zagotować, odlac wodę i ponownie zalać.
Kiedy mamy już ustaloną sprawę czy kapusta jest odpowiednia zalewamy kapustę wodą, ale nie do końca, dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, cebulę drobno posiekaną,  posypać kminkiem.
Gotować pod przykryciem. Kiedy kapusta zacznie stawac się miękka dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki oczyszczone i pokrojone. Następnie dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gotować tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie.
Doprawić do smaku.

SMACZNEGO :)

Gotujemy po polsku!

2 komentarze:

  1. Mniam, wspaniały bigos. Bigos na imprezach to podstawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigos na imprezie musi być ..... taki gorący, parujący ...a do tego kromka chleba:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)