11 października 2011

Kapusty

Robiłam te kapusty kiedy były młode. :)
Jedną znam, a drugiej nauczyła mnie robić moja bratowa.
I jedna i druga są pyszne.
Niestety z braku czasu i trochę lenistwa :) zamieszczam przepisy dopiero teraz. Myślę, że nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby jest teraz przgotować.


KAPUSTY

Kapusta ze smietaną

Kapustę białą poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić i gotować.
Kiedy zmięknie odcedzić, doprawić do smaku solą i przeprzem. Dodać śmietany wedlug uznania i już :)

Kapusta duszona

Kapustę białą poszatkować. Wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Kiedy zmięknie odcedzić. Dodać drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz szczyptę cukru, odrobinę octu. Oczywiście doprawić według własnego gustu i smaku.
Wymieszać i już :)

Do jednej i do drugiej kapusty należy dodać drobno posiekany koperek.

SMACZNEGO! :)


3 komentarze:

  1. Pyszne kapustki. Chetnie bym zjadła taką młodziutką.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tę drugą robię i jadam, ze śmietaną jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam Cię Kucharko Droga!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszam na mojego bloga
    a w nim dwa nowe wpisy (sernik z pianą , szarlotka dla babci)

    wypieki-agi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)