Kapitalny dodatek do mięsa czy do sera.
A niby zwykła śliwka :-)
Przepis na ten chutney znalazłam na blogu Bei. Jej przetwory są doskonałe więc widziałam , że i tu się nie rozczaruję.
CHUTNEY ŚLIWKOWY
800 g śliwek
200 g czerwonej cebuli
150 g rodzynek
90-100 ml czerwonego wytrawnego wina
40 ml octu balsamicznego
100 g miodu
50 g cukru muscovado
1/2 - 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta pieprzu kajeńskiego
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na 4-6 mniejszych części. Cebulę drobno poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i smażyć na wolnym ogniu aż masa dobrze zgęstnieje, regularnie mieszając. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować.
SMACZNEGO :)
Musi być super!:-) Ma świetny kolor. :)
OdpowiedzUsuń