Trochę zmieniłam wykonanie i stwierdziłam, że to taki śląski pańćkraut w formie kotlecików. Taki mój pomysł na pyszny obiad.
KOTLECIKI Z KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
75 dag kiszonej kapusty
cebula
30 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
sól, pieprz
mąka ziemniaczana (według uznania)
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
Ziemniaki obrać i ugotować, dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę.
Usmażyć cebulę z boczkiem, dodać odciśniętą kapustę i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wymieszać z kapustą. Jeżeli masa nie da się formować dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
SMACZNEGO :)
Świetny przepis. Na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTakich kotlecików nie znałam. Kusząca propozycja:) Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kotleciki wyglądają pysznie. Ja też lubię kombinować kotleciki z różnych rzeczy, które mieszam. Twoje to typowy polski obiad :) Kapusta, ziemniaki, kotlet :)
OdpowiedzUsuńciekawe te kotleciki- i takie nietypowe;)
OdpowiedzUsuńFajne kotleciki! Podobają mi się , musza być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Sprawdzone smaki, ależ bym sobie takiego bajsnęła!
OdpowiedzUsuńŚwietne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńKucharzko, z kapustą jeszcze nie próbowałam... interesujące połączenie...
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne!