23 marca 2011

Łężnie

Jakiś czas temu na blogu Wiosenki  pojawił się przepis na bardzo fajne kotleciki. Jak zobaczyłam w składnikach kapustę i ziemniaki wiedziałam, że je zrobię.
Trochę zmieniłam wykonanie i stwierdziłam, że to taki śląski pańćkraut w formie kotlecików. Taki mój pomysł na pyszny obiad.



KOTLECIKI Z KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW

Składniki:

 1,5 kg ziemniaków
75 dag kiszonej kapusty
cebula
30 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
sól, pieprz
mąka ziemniaczana (według uznania)
tłuszcz do smażenia
bułka tarta

Ziemniaki obrać i ugotować, dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę.
Usmażyć cebulę z boczkiem, dodać odciśniętą kapustę i dusić do miękkości. Przyprawić solą  i pieprzem.
Ziemniaki wymieszać z kapustą. Jeżeli masa nie da się formować dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich kotlecików nie znałam. Kusząca propozycja:) Wyglądają pysznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki wyglądają pysznie. Ja też lubię kombinować kotleciki z różnych rzeczy, które mieszam. Twoje to typowy polski obiad :) Kapusta, ziemniaki, kotlet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe te kotleciki- i takie nietypowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne kotleciki! Podobają mi się , musza być smaczne:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprawdzone smaki, ależ bym sobie takiego bajsnęła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kucharzko, z kapustą jeszcze nie próbowałam... interesujące połączenie...
    Pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)