23 stycznia 2011

Pieczone jabłko

Taki pyszny zimowy deser.
Kiedy za oknem pada śnieg, kiedy zmarznięci wracamy do domu, cóż może być pyszniejszego niż pieczone jabłuszko z przyprawami :)



PIECZONE JABŁUSZKO

jabłko
goździki
konfitura truskawkowa
masło
cynamon
orzechy
migdały


Wydrążyć z jabłka gniazdo nasienne. Goździki powbijać w jabłko (tyle ile chcemy). Do wydrążonego otworu włożyć trochę konfitury, trochę wiórek masła, trochę sproszkowanego cynamonu, orzechy i migdały. Posypać odrobiną cukru.
Ułożyć na blaszce i piec w 180 st. C przez ok. 30 minut.

SMACZNEGO :)

7 komentarzy:

  1. zawsze jabłka kojarzyły mi się z zimą. szczególnie z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone jabłuszko z cynamonem:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj widziałam jakiś program kulinarny gdzie podawali pieczone jabłka, dzisiaj Ty je serwujesz, najwyraźniej muszę je zrobić bo mam wielką ochotę na taki ciepły deser:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Wlasnie sobie uswiadomilam, ze chyba juz ze sto lat nie jadlam takich pieczonych jablek. I masz racje, to doskonaly deser na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie jabłka uwielbiam! a jeśli naszpikowane goździkami, to po prostu muszę, ale to muszę spróbować :D
    wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie takie jabluszka... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. smaki dzieciństwa. przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)