Kiedy za oknem pada śnieg, kiedy zmarznięci wracamy do domu, cóż może być pyszniejszego niż pieczone jabłuszko z przyprawami :)
PIECZONE JABŁUSZKO
jabłko
goździki
konfitura truskawkowa
masło
cynamon
orzechy
migdały
Wydrążyć z jabłka gniazdo nasienne. Goździki powbijać w jabłko (tyle ile chcemy). Do wydrążonego otworu włożyć trochę konfitury, trochę wiórek masła, trochę sproszkowanego cynamonu, orzechy i migdały. Posypać odrobiną cukru.
Ułożyć na blaszce i piec w 180 st. C przez ok. 30 minut.
SMACZNEGO :)
zawsze jabłka kojarzyły mi się z zimą. szczególnie z cynamonem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone jabłuszko z cynamonem:))
OdpowiedzUsuńWczoraj widziałam jakiś program kulinarny gdzie podawali pieczone jabłka, dzisiaj Ty je serwujesz, najwyraźniej muszę je zrobić bo mam wielką ochotę na taki ciepły deser:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pycha! Wlasnie sobie uswiadomilam, ze chyba juz ze sto lat nie jadlam takich pieczonych jablek. I masz racje, to doskonaly deser na zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńtakie jabłka uwielbiam! a jeśli naszpikowane goździkami, to po prostu muszę, ale to muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno!
lubie takie jabluszka... pycha:)
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa. przepyszne!
OdpowiedzUsuń