03 stycznia 2011

Różowe klopsiki

Nie ma, to jak zacząć Nowy Rok na różowo :)
W książce Małgorzaty Musierowicz CAŁUSKI PANI DARLING znalazłam szwedzkie klopsiki z buraczkami.

Mężowi średnio smakowały. Ale Córa zjadła kilka. Mnie smakowały, ale uważam, że ogórka można pominąć - i tak zrobię następnym razem.
Chociaż warto spróbować i w  wersji oryginalnej i po swoich zmianach :)...



RÓŻOWE KLOPSIKI

2 duże ziemniaki
2 czerwone buraki
1/2 kg mielonej wołowiny
4 łyżki słodkiej śmietanki
cebula
2 łyżki wody
1 żółtko
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
2 korniszony
bułka tarta ewentualnie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wodę posolić.
Buraki obrać i ugotować . Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Mięso wymieszać ze śmietanką. Dodać 2 łyżki wody (wedlug mnie można pominąć) , 1 żółtko, szczyptę majeranku, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę soli roztartej z czosnkiem. Mieszamy dalej dodając 2 obrane i rozgniecione ziemniaki oraz dwa ugotowane i drobno utarte buraki.
Cebulę drobno posiekać i podsmazyć na tluszczu.
Dodać do masy mięsnej. Na koniec dodać drobno posiekane korniszony.
Gdyby masa nie chciała się połączyć dodać bułkę tartą.
Uformować małe klopsiki i smażyć z obu stron.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Atrakcyjny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie by na pewno smakowały, ponieważ bardzo lubię buraki :) No i jaki piękny kolor mają :)

    Kochana życzę Tobie i Twojej Rodzince smakowitego i owocnego w spełnione marzenia roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ladnie wyglądają te kotleciki.nigdy nie jadłam takich różowych, bardzo pozytywnie nastrajają:))
    Pozdrowienia serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja z chęcią wypróbuję ten przepis :-) Czuję, że na widok kotletów w takim kolorze, kuchnia momentalnie się zapełni :) Wszystkiego dobrego w tym roku :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygladaja, takie rozowe. Mnie by na pewno smakowaly bo bardzo lubie buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne są takie kolorowe klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny maja kolorek:) chetnie bym zjadla takiego klopsika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)