23 marca 2010

Barszcz biały

Ta zupa jest w mojej rodzinie od wieków ;). I zawsze Mama mówiła na nią barszcz biały. Uwielbiam ją, pyszna jest! Ale spotkałam się już z różnymi nazwami: zalewajka, żurek ( o zgrozo ;), bo żurek to żurek).
Tak więc Panie i Panowie przedstawiam mój barszcz biały!


BARSZCZ BIAŁY

golonko lub też inny kawałek mięsa
marchewka
pietruszka
seler
por
1 ząbek czosnku
mała cebula
3 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
sól, pieprz
majeranek
śmietana
mąka
ocet

Należy ugotowac wywar. Czyli do gara wrzucic goloneczko, marchewkę, pietruszkę , seler, cebulę, kawalek pora, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy - zalac wodą. Zagotowac. Gotowac tak dlugo aż golonko będzie miękkie. Doprawic do smaku , dodac majeranek.
Śmietanę rozmieszac z mąką. Dodac do zupy. Doprawic octem.

Podawac z makaronem lub ziemniakami.

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. Na, nigdy nie odkryłem, dlaczego barszcz biały. Ale może dlatego, że tak? Konsystencja, widzę, moja ulubiona - nie za rzadka. Hehe, żeby świnki nie pomyślały, że to dla nich :D Przepraszam, że taki niewyjściowy żarcik przy stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlaśnie, BO TAK! :-) Bialy, bo może od smietany, zreszta nieważna, wazne, że dobre ;).
    A za żarcik nie trzeba przepraszac, w koncu świnki też jesc musza :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,mniam, wygląda pyyyszniasto!
    Ja nigdy nie kumałam tej różnicy między barszczem białym a żurkiem;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz biały, bo barszcz to po prostu kwaśna zupa, zabielana kwaśną śmietaną, ewentualnie z mąką, zakwaszana octem albo cytryną, albo chrzanem. Na Lubelszczyźnie barszczem nazywa się nawet zabielany kapuśniak. Taki barszcz może być gotowany również na serwatce, maślance. A żur to zupa na zakwasie z mąki żytniej. Ale żeby było trudniej to często się używa tych nazw zamiennie...
    Oj, zjadłabym Twojej wersji! Golonko mnie ubawiło - to też lokalna nazwa golonki :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności! Uwielbiam biały barszcz! Koniecznie z jajkiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. już nie mogę doczekac się wielkanocnego śniadania i takiego barszczyku.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, co kraj to obyczaj :D

    Asiejko a u nas na Wielkanocne śniadanko je się żurek ;).

    Pozdrawiam Wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy26.4.10

    żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Kwestia ta do dziś nie jest wyjaśniona.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy18.7.11

    fajnie odmieniasz tutaj wyraz ,,golonka" ;) może tak się mówi u Was więc nie poprawiam ;P a tak przepis ok bo też tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy10.10.12

    Ja tez znam taki barszcz i go czesto robie, moi znajomi pierwszy raz takie cos jedli, pycha z ziemniakiami zmazonymi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)