Jakiś czas temu za sprawą Polki i WP pojawiały się na przeróżnych blogach, a ja tylko mogłam ekran oblizywać.
No ale przyszła pora, przyszedł ten czas i wczoraj razem z moim szkrabem zajęłam się wypiekiem bułeczek.
Po oryginalny przepis zapraszam do ZawszePolki, ja robiłam z 1/4 porcji i w sumie moglam robić z 1/2 , bo też by zostały zjedzone :).
Dziecię było zachwycone samym ciastem. Musiałam jej urwać kawaleczek, bo nie umiała się nacieszyć tym, że jest takie gładkie :-).
Oczywiście pojawiło się pytanie MAMUŚ KIEDY ZNOWU JE BĘDZIEMY ROBIC?
KANELBULLAR
(przepis na ok 15 bułeczek)
Ciasto:
13 g świeżych drożdży
1/8 l mleka, letniego
40 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
30 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
200 g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
50 g masła
40 g cukru
1,5 łyżki cynamonu
Do posmarowania:
1 jajko rozbełtane
gruby cukier
Rozpuścić drożdże w mleku, dodać masło, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia 30-60 minut.
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części. Zostawić na 2 minutki.
W międzyczasie wymieszać nadzienie.
Rozwałkować ciasto na dwa prostokąty. Rozprowadzić nadzienie. Podzielić na 2 cm kawałki. U mnie były różnej wielkości, bo oczywiście moje dziecię KONIECZNIE MUSIAŁO kroić :).
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 st. C.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 5-8 minut.
SMACZNEGO :)
Sliczne. Moge prosic jednego zwijaska do kawki? :))
OdpowiedzUsuńJaa tez sie na nie szykuje. Pewnie w niedlugim czasie je popelnie :))
Pozdrawiam!
Majko, a bardzo prosze :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pamiętam te bułeczki! Były przepysze:)
OdpowiedzUsuńoch, cynamon i drożdżowe bułeczki
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną
albo dwie..
Można też położyć je na blaszkę odwrócone zawijaskiem do góry, wtedy po upieczeniu wygląda bardziej jak bułeczka i mnie osobiście urzeka jeszcze mocniej :)
OdpowiedzUsuńZamira
Prześliczne są Twoje bułeczki! Mnie też kuszą i na pewno je kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Wiosenko: bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńAsiejko: proszę dwie a nawet trzy :)
Majanko: zrob, bo warto :))
Pozdrawiam wszystkich.
nie przepadam za cynamonem, ale myśle że mozna je zrobić z marmoladą albo serem?
OdpowiedzUsuńAlto, nie wiem, pewnie mozna, ja uwielbiam cynamon, więc .... :)
OdpowiedzUsuń