28 stycznia 2015

Zupa krem z kabaczka

Dostałam jakiś czas temu od znajomej olbrzymiego kabaczka. Ni to dynię, ni to cukinię :).
Leżał i leżał i czekał na swój czas.
Kiedy go w końcu rozkroiłam stwierdziłam, że zrobię zupę.
Kiedy już się gotowała stwierdziłam, że ją zmiksuję.
Kiedy mąż wrócił z pracy powiedział, że to najlepsza zupa jaką ostatnio jadł :).



ZUPA KREM Z KABACZKA
 
1 duży kabaczek
1 marchewka
2 ziemniaki
bulion warzywny lub drobiowy
tymianek
sól
pieprz
oliwa
 
do podania:
grzanki i ser
 
Kabaczka obieraramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kilka minut kabaczka.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Dorzucamy do kabaczka. Podsmażamy kilka minut. Wszystko pospujemy tymiankiem.
Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
Dodajemy do smaku sól i pieprz .
Kiedy zupa troche przestygnie można wszystko zmiksować.
 
Podajemy z grzankami i tartym serem.
 
SMACZNEGO :)


1 komentarz:

  1. Tez robię tą zupkę i muszę powiedzieć że na prawdę jest smaczna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)