16 stycznia 2015

Schab w kminku

Nie ma chyba nic prostszego, niż włożyć mięso do brytfanki i po kilku godzinach delektować się przepysznym smakiem.
Zastanawiąc się kiedyś co by tu zrobić na obiad i kręcąc nosem na wszystko kupiłam piękny kawałek schabu.
Dzień przed pieczeniem wsadziłam go do marynaty, a na drugi dzień został usmażony.
Pyszny był i na obiad i na kanapki na zimno.

 
SCHAB W KMINKU
 
kawałek schabu (u mnie 800 g)
 
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki kminku
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
sól
pieprz
majeranek
 
Dodatkowo:
1 listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę).
Natrzeć dokładnie umyte i osuszone mięso.
Mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozgrzać brytfankę , włożyć mięso dodać listek laurowy i ziele angielskie i piec ok 2 godzin. Odwracając od czasu do czasu i podlewając delikatnie wodą.
 
SMACZNEGO :-)
 
 

1 komentarz:

  1. Ja też tak robię, tylko zamiast papryki dodaję majeranek. Zioła mieszam i obtaczam nimi mięso, smaże na mocno rozgrzanerozgrzanej patelni i do pieca na godzinę. Pycha:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)