27 maja 2014

Kokos + maślanka = babka idealna

Kiedy zobaczyłam kokosową babkę od razu wiedziałam , że ją zrobię.
Kiedy zobaczyłam, że wśród składników jest jeszcze maślanka ... Długo nie trzeba było na to czekać.
Babka jest przepyszna. Kokosowa i maślankowa.
Zrezygnowałam tylko z polewy jak było w oryginalnym przepisie.

 
KOKOSOWA BABKA NA MAŚLANCE
(Źródło: I LOVE BAKE)
 
170 g masła , temp. pokojowa
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
1 szklanka wiórków kokosowych
 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz wymieszać z solą. Miękkie masło zmiksować przez chwilę, następnie dodać cukier i ponownie miksować przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodać wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą , przekłożyć surowe ciasto i wkłożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C. Pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto na 15 min.
 
 
SMACZNEGO :)
 
 
 
 
 
 

4 komentarze:

  1. Babka wygląda bardzo apetycznie z maślanką mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. :) jak pięknie wyszła. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, kokosowe babki to jest coś! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też uważam, że to połączenie gwarantuje sukces:) ubóstwiam takie babeczki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)