01 marca 2010

Kanelbullar

Wiedziłam, że prędzej czy później napewno je zrobię.
Jakiś czas temu za sprawą Polki i WP pojawiały się na przeróżnych blogach, a ja tylko mogłam ekran oblizywać.
No ale przyszła pora, przyszedł ten czas i wczoraj razem z moim szkrabem zajęłam się wypiekiem bułeczek.
Po oryginalny przepis zapraszam do ZawszePolki, ja robiłam z 1/4 porcji i w sumie moglam robić z 1/2 , bo też by zostały zjedzone :).
Dziecię było zachwycone samym ciastem. Musiałam jej urwać kawaleczek, bo nie umiała się nacieszyć tym, że jest takie gładkie :-).
Oczywiście pojawiło się pytanie MAMUŚ KIEDY ZNOWU JE BĘDZIEMY ROBIC?


KANELBULLAR
(przepis na ok 15 bułeczek)

Ciasto:
13 g świeżych drożdży
1/8 l mleka, letniego
40 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
30 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
200 g mąki
szczypta soli

Nadzienie:
50 g masła
40 g cukru
1,5 łyżki cynamonu

Do posmarowania:
1 jajko rozbełtane
gruby cukier

Rozpuścić drożdże w mleku, dodać masło, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia 30-60 minut.
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części. Zostawić na 2 minutki.
W międzyczasie wymieszać nadzienie.
Rozwałkować ciasto na dwa prostokąty. Rozprowadzić nadzienie. Podzielić na 2 cm kawałki. U mnie były różnej wielkości, bo oczywiście moje dziecię KONIECZNIE MUSIAŁO kroić :).
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 st. C.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 5-8 minut.



SMACZNEGO :)


9 komentarzy:

  1. Sliczne. Moge prosic jednego zwijaska do kawki? :))

    Jaa tez sie na nie szykuje. Pewnie w niedlugim czasie je popelnie :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko, a bardzo prosze :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam te bułeczki! Były przepysze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, cynamon i drożdżowe bułeczki
    poproszę jedną
    albo dwie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1.3.10

    Można też położyć je na blaszkę odwrócone zawijaskiem do góry, wtedy po upieczeniu wygląda bardziej jak bułeczka i mnie osobiście urzeka jeszcze mocniej :)
    Zamira

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne są Twoje bułeczki! Mnie też kuszą i na pewno je kiedyś zrobię:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenko: bardzo pyszne

    Asiejko: proszę dwie a nawet trzy :)

    Majanko: zrob, bo warto :))

    Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za cynamonem, ale myśle że mozna je zrobić z marmoladą albo serem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Alto, nie wiem, pewnie mozna, ja uwielbiam cynamon, więc .... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)