29 marca 2010

Filety w sosie śmietanowo-musztardowym

Lubimy ryby. Najbardziej mnie cieszy, że nasza pociecha może się nimi zajadac.
Zawsze sobie obiecuje, że będą się pojawiac w nowym postaciach, ale najczęściej kończy się to rybą pieczoną.
Tym razem jednak skorzystałam z przepisu z książki PODRÓŻE KULINARNE. KUCHNIA NIEMIECKA i zrobiłam nową rybkę :)


FILETY W SOSIE ŚMIETANOWO - MUSZTARDOWYM

800 g ryby
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki śmietany
100 ml wywaru rybnego
1 łyżka ostrej musztardy
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz
cytryna do przybrania

Rybę skropic cytryną, posolic i popierzyc. Wywar gotowac przez 5 minut, dodac smietanę , włożyc rybę i zostawic na 6 minut pod przykryciem. Wyjąc i utrzymac w cieple.
Sos wymieszac z musztardą, gałką muszkatołową i pieprzem - tak aby postała gładka masa.
Wyłożyc rybę na talerze, polac sosem i udekorowac cytryną.

SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Pyszną rybkę widzę:)
    A wiesz, moja pociecha też bardzo lubi rybki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie widzę rybki, coś dziś blogspot markieruje. Ale pomysł na duszoną w śmietanie mi się podoba. Trzeba zrobić, bo już ze trzy dni ryby nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, jak to dobrze, że nasze dzieciaki lubią rybki :D

    Antoni: bo ledwo mi się zdjęcie udalo zrobic, tak szybko te rybki znikały :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna rybka :) Lubię takie obiadki :) Wpadam jutro na obiad :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnim ryby ktore pływają w sosiku są pyszne!!!Ach zachciało mi się teraz/...

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy29.6.11

    Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)