28 listopada 2009

Pierogi leniwe

Rzecz działa się wczoraj.


Przyszłam z pracy.

Wydałam obiad.

Pozmywałam.

I strasznie, ale to strasznie zachciało mi się położyc na 10 minut.



Z pokoju obok słyszę rozmowę:

- Tatuś, pójdę do Mamy

- Nie idź. Niech mama sobie odpocznie.

- Ale jaaa chceeee. Nie będę jej przeszkadzac.

- Ale jak się ktoś kręci po pokoju to zawsze przeszkadza.

- Tatuś .... Ale Mama się nigdy na mnie nie denerwuje :).



No i co miałam na to powiedziec?

Zawołałam szkraba do siebie i skończyło się na przytulańcach i "gilgotkach".
A na obiad wczoraj były pierogi leniwe :D.
 
 
PIEROGI LENIWE
kostka białego sera (250 dag)
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki.
 
Jajka wyszorowac. Białka oddzielic od żółtek. Białka ubic na sztywną pianę.
Żółtka utrzec z cukrem, solą i białym serem.
 


Dodac pianę z białek, wymieszac. Doda mąkę, zagniesc miękkie ciasta. Takie, żeby nie kleiło się za bardzo do rąk.




Z uformowanego ciasta, odrywac kawałki, uformowac wałeczki i kroic tak jak kopytka.




W garnku zagrzac wode , z solą. Na wrzątek wrzucac leniwe.
Co prawda prawdziwe leniwe powinny byc kladzione na wrzatek łyżką :), ale miałam małego chętnego pomocnika, wiec my kroilysmy.

W garnuszku roztopic masło.
Leniwe pocukrowac, polac maselkiem, dodac trochę śmietany i posypac cynamonem.




SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Noo, z takim pomocnikiem to nie dziwota, że pysznie wyszło. Wstyd się przyznać, ale leniwych nigdy nie robiłem. No to przepis już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wstyd :-)
    Pozdrawiam :D leniwie !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)